uitleganimatie

Een uitleganimatie is een didactisch middel om kennis op een duidelijke en effectieve manier over te brengen. Het doel is namelijk om ingewikkelde informatie op een begrijpelijke manier over te brengen. De gedachte hierachter is dat wanneer de doelgroep weet hoe de dienst of het product in elkaar steekt, er meer binding ontstaat. Met een uitleganimatie kun je daarvoor gebruik maken van bewegende beelden en geluid. Er wordt aanspraak gedaan op meerdere verwerkingskanalen in de hersenen. Hierdoor zal de informatie uit de uitleganimatie ook beter blijven hangen. Bij alleen tekst of beeld heb je het risico dat dit in mindere mate het geval is.

3D animaties als subcategorie van uitleganimaties

3D animaties zijn een subcategorie van uitleganimaties. Je kunt hierdoor de bepaalde werking van een bepaald product beter uitleggen. Denk bijvoorbeeld aan een medische ingreep. Je zorgt er met zo’n animatie voor dat je de aandacht van de kijker trekt en behoudt waardoor de informatie goed kan beklijven. Wanneer de 3D animatie klaar is kun je hem op vele manieren inzetten. Zo kun je hem op je website gebruiken maar ook delen via je social media is een goed idee. Hierdoor heb je meteen content om te kunnen plaatsen.

Motion design voor het geven van uitleg

Bij motion design wordt er gebruik gemaakt van bewegingsafbeeldingen. Feitelijk wordt er een afbeelding tot leven gebracht. Je kunt met een motion design theorie helder uitleggen. Daarbij kan er audio worden ingezet zodat alles helder gecommuniceerd kan worden. Motion design wordt vaak toegepast in de vorm van en uitleganimatie. Je kunt dan denken aan het uitleggen van hoe een bepaalde dienst in elkaar zit. Verder kunnen 3D animaties ook een rol spelen binnen motion design. Hierdoor kun je namelijk emoties en creativiteit beter weergeven. Beide typen animaties en video kun je inzetten voor diverse doeleinden. Allemaal zijn ze visuele hulpmiddelen waardoor informatie op een krachtige manier kan worden overgebracht.