Schoorsteenveger Axel

Veel mensen genieten in deze koude periode van een vuurtje in de open haard of de houtkachel. Het geeft sfeer en het maakt de woonkamer heerlijk warm. Bij een openhaard kun je het vuur echt zien en ruiken. Een nadeel is dat er al bij een kleine windvlaag in de schoorsteen as je kamer in geblazen kan worden, dus schoonmaken hoort er wel bij de volgende dag. Een houtkachel is een dichte kachel die veel meer warmte afgeeft. Je kunt ze wel kopen met een deurtje en een raampje erin, zodat je evengoed kunt genieten van de vlammen. Ze zijn er ook in vele vormen en maten zodat er altijd wel een bij zit die in jouw kamer past. Je moet natuurlijk wel een rookkanaal laten aanbrengen.

Schoorsteen vegen

Als je regelmatig gebruik maakt van een open haard of kachel dan is het wijs om één keer per jaar het rookkanaal te laten reinigen. Zoek je een schoorsteenveger in Axel, dan hoeft je niet ver te zoeken. Een schoorsteenveger komt voor onderhoud en voert reparaties uit aan het rookkanaal. Dit om te  voorkomen dat er een schoorsteenbrand uitbreekt. Want als er geen of slecht onderhoud is gedaan aan dit kanaal dan kunnen de achtergebleven deeltjes brand veroorzaken, en dat is niet wat je wilt. Dit kan namelijk dramatische gevolgen hebben. Je kunt een schoorsteenveger ook vragen om advies voor een rookkanaal of als je een nieuwe kachel wilt aansluiten.

Schoorsteenveger vroeger

 

Vroeger kon je de schoorsteenveger goed herkennen op straat. Meestal zag hij zwart van het roet en droeg hij een grote borstel bij zich. Ze kropen echt in de nauwe schoorstenen. Je kunt je voorstellen hoe vies en ongezond dit was. En het ergste is nog dat ze vaak kinderen gebruikten onder het mom van een leerling, omdat kinderen veel beter pasten door de schoorstenen. Er zijn ook veel schoorsteenvegers jong overleden door verstikking of ziekte.