walker

Op het moment dat je besluit om een rollator aan te schaffen dan weet je misschien niet precies wat de verschillen zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf hiervan. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten om te bepalen welke rollator het beste geschikt voor je is. Daarna kan je beslissen welke kleur en design je wilt voor je rollator. Bij het uitkiezen van een rollator let je op de maat, het gewicht, de zithoogte en waar je gebruik gaat maken van de rollator.

De maat en het gewicht van je rollator

Om te beginnen is het belangrijk dat de handvatten om de rollator te duwen op de juiste lengte kunnen worden afgesteld voor je. Als dit niet het geval is dan kan je makkelijk rugklachten ontwikkelen door een verkeerde loophouding. De handvatten worden afgesteld als je rechtop staat en dan ter hoogte van je polsen. Er zijn vele verschillende soorten uitvoeringen van rollators en hierbij wisselt het gewicht ook. Er zijn lichtgewicht rollators met een gewicht onder de 8 kg. De originele rollators hebben een gewicht van rond de 11 kg. Afhankelijk van hoeveel spierkracht je hebt kan je bepalen welk gewicht het beste voor je geschikt is op het moment dat je drempels tegenkomt of de trap op moet lopen. Als je veel reist of met de auto onderweg bent dan is een lichtgewicht rollator altijd prettiger, aangezien je minder gewicht zal moeten tillen.

Andere zaken waarmee je rekening moet houden

Je zal zien dat sommige rollators een zitje hebben waar je op kan zitten om tussendoor even uit te rusten. Let erop dat dit zitje op een comfortabele hoogte voor je is. De makkelijkste manier om dit te bepalen is door een stoel te pakken waar je graag op zit en de hoogte vanaf de grond tot het gedeelte waarop je zit te meten. Tevens zijn sommige rollators beter geschikt voor binnen en andere juist voor gebruik buitenshuis.