De taken van een barber zijn onder andere het scheren, verzorgen en (bij) knippen van snorren, baarden en kapsels. Barbers zijn over het algemeen mannen kappers en minder goed in het knippen in vrouwen haar.

 

Waar komt de barber vandaan?

Het wordt barber of barbier komt van het Latijnse woord barba af. Barba betekent namelijk baard in het Latijns. Een barber is al een eeuwen oud beroep. Vroeger hadden een barbers een erg hoog aanzien. Door de jaren heen zijn de taken die bij de barber hoorden wat veranderd. In de middeleeuwen namen zij namelijk ook taken op zich die meer de medische kant op gingen. Denk dan aan bijvoorbeeld aan tanden trekken of flebotomie. Flebotomie was een medische behandeling. Dit werd ingezet om bepaalde aandoeningen te genezen. Barber Shops kun je vandaag de dag nog herkennen aan de rood witte palen aan de buitenkant van de winkel. Dit staat symbool voor de vroegere behandeling. Na de flebotomie werden de doorbloede doeken namelijk buiten gehangen om te drogen. De doeken raakten vaak verstrengeld. Hierdoor kreeg je zo’n zelfde effect als je nu hebt met de rood witte palen. Ook bij barber Helmond zie je die palen weer terug.

 

Hoe scheert een barber?

Een barber gebruikt een speciaal soort scheermes. Deze is heel scherp geslepen.  Om het mes scherp te houden wordt deze regelmatig op een leren band geslepen. Na de opkomst van wegwerpscheermesjes en elektrische scheerapparaten zijn barbers een stuk minder populair geworden. In  europa zie je barber shops dan ook een stuk minder. De barber shops die er nog zitten gebruiken vaak wel modernere technieken. Barber Helmond zit er nog wel. Hier kun je gewoon nog je haar laten doen. In Afrika, en Azië zie je nog wel regelmatig barbers. Dit zijn vaak wel straat barbers. Vaak gebeurd dit in combinatie met het poetsen van schoenen.

 

Verschil tussen barbier en kapper?

Vroeger was het verschil tussen barbers en kappers een stuk groter. Toen was het zo dat barbers zich voornamelijk richten op het bijhouden van baarden en snorren. Tegenwoordig is dat veel minder. Barbers zijn hier nog wel in gespecialiseerd, maar ze kunnen ook het hoofd haar prachtig bij knippen. Dit gebeurd voornamelijk voor mannen. Barbiers kunnen vaak minder goed overweg met vrouwen haar. Bij barber Helmond kun je ook je haar laten knippen. Dit kan ook voor speciale gelegenheden zoals bruiloften of andere feesten.